Hoe je een wok inbrand en verzorgd

Wokmodellen van koolstofstaal hebben meestal een diameter van 30 tot 40 cm en zijn gemaakt van 14 tot 16 mm dik staal. (14 mm is ongeveer 2 mm dik, en 16 mm is ongeveer 1,6 mm dik).

De meeste basis wokken van koolstofstaal voor thuisgebruik hebben een lang handvat aan de ene kant en een hulphandvat aan de andere kant, zodat je ze met twee handen kunt optillen. Veel Chinese kruidenierswinkels hebben deze basiswoks op voorraad, dus probeer in de buurt te winkelen en bekijk je opties online voordat je een definitieve aankoop doet.

Het opbouwen van een patina

Nadat je de wok gekruid hebt, hoef je alleen nog maar vaak met je wok te koken en onze eenvoudige aanwijzingen te volgen om hem goed te onderhouden!

Regelmatig koken met je wok van koolstofstaal betekent dat het metaal wordt blootgesteld aan veel olie bij hoge temperaturen, en na verloop van tijd zal het op natuurlijke wijze verder kruiden.

Ik heb een keer bij een vriend thuis gegeten, en ik gruwelde van zijn wok. Hij was ronduit vettig en bedekt met korstige lagen oud voedsel. Zijn “methode” van kruiden was om de wok na gebruik niet schoon te schrobben.

Niet. Dit. Doen

Volg gewoon deze stappen en essentiële aanwijzingen, en je koolstofstalen wok zal sierlijk verouderen en een prachtig patina vormen waar elke Chinese kok trots op zou zijn.

Laten we dit doen.

Wanneer je een wok voor het eerst op smaak brengt

Je koolstofstalen wok komt met wat industriële oliën en stof uit de fabriek, dus het is altijd het beste om hem even te wassen met een mild sopje. Een schuursponsje met een groen schuursponsje aan één kant is alles wat je nodig hebt.

Maak je wok na het wassen handdoekdroog en zet hem over op je fornuis. Omwikkel de hulpgreep en zelfs het onderste deel van de lange steel met zware aluminiumfolie om te voorkomen dat ze verbranden. (De foto’s laten dit niet zien omdat ik het vergat te doen, maar ik heb halverwege wat folie toegevoegd).

Zet je wok op hoog vuur. Zorg ervoor dat je het fornuisgedeelte vrijmaakt, want de boel wordt behoorlijk heet. Houd een droge handdoek of een hittebestendige keukenwant bij de hand.

Zodra de wok warm wordt, zal hij een donkerbruine kleur krijgen en beginnen te roken. Dit geeft aan dat restoliën afbranden. Op de foto’s is niet veel rook te zien, omdat onze vertrouwde afzuigkap op volle toeren draait.

Vervolgens gaat de wok oververhitten en de onzuiverheden van die industriële oliën verbranden. Kantel de wok om telkens één gedeelte te oververhitten, en je zult zien dat het zwart en blauw wordt als het koolstofstaal doorwarmt.

Blijf de wok kantelen terwijl je systematisch alle delen van de wok verwarmt. Wees ijverig in deze stap om een gelijkmatige verhitting te garanderen.
Dit verwarmingsproces zal enige tijd in beslag nemen, afhankelijk van hoe heet je fornuis is.
Als je wok volledig verhit is, krijgt het koolstofstaal een blauwe tint.

Zet de brander uit en zet de wok terug op het fornuis om een paar minuten af te koelen. Giet voorzichtig ongeveer 1 kopje heet water in de wok om hem af te koelen. Pas op voor het opspattende hete water! Gebruik geen koud water om de oververhitte wok af te koelen, want de wok kan dan kromtrekken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *