Hamerboor vs. Slagmachine: Wat is het verschil?

Heb je je als doe-het-zelver afgevraagd of je een hamerboor vs. een slagschroefmachine moet gebruiken of huren? Hier leggen we uit hoe je die beslissing gemakkelijk kunt nemen.

Boorhamers en klopboormachines behoren tot de meest verwarde gereedschappen voor nieuwe doe-het-zelvers. De verwarring is begrijpelijk. Beide zijn immers luid, hebben een slagmechanisme en drijven bevestigingsmiddelen aan.

De waarheid is dat deze gereedschappen eigenlijk verschillend zijn. Ze klinken en zien er weliswaar hetzelfde uit en delen zelfs enkele functies, maar ze hebben hun eigen specifieke sterke en zwakke punten.

Wat is een boorhamer?

Een boorhamer is een boormachine die gebruikt wordt om gaten te boren door moeilijke oppervlakken. Boorhamers zien eruit en werken als traditionele boormachines, met standaardhouders, trekkers en snelheidsregelaars, maar ze zijn groter en krachtiger. Bovendien draait een boorhamer, net als een gewone boormachine, met de klok mee en tegen de klok in.

Hij heeft een extra “hamer” instelling die een mechanisme in de boor activeert. De “hamer” slaat op de achterkant van de boorhouder. Deze slagen, ook wel “klappen” genoemd, sturen een slag over de lengte van de boor en in het te boren materiaal. Deze actie stoot de boor bij elke slag naar voren. Sommige hamerboren kunnen wel 48.000 slagen per minuut maken!
Over het algemeen kosten hamerboren tussen $ 100 en $ 250 voor modellen die op batterijen werken. Modellen met snoer kosten tussen de $75 en $200. Met de moderne vooruitgang in de lithium-ion technologie zijn de modellen op batterijen populair vanwege hun draagbaarheid, hoewel sommige modellen met snoer meer vermogen bieden.

Wat is een slagmoersleutel?

Een slagschroevendraaier is een elektrisch gereedschap voor het aandrijven van bevestigingsmiddelen, zoals schroeven en bouten.

Dit gereedschap heeft snel verwisselbare kogellagerboorkoppen, in plaats van boorkoppen met kaken zoals bij gewone boren. Deze speciale boorkoppen kunnen geen standaard boren met ronde schachten gebruiken, maar ze zijn compatibel met zeskantschacht, snelwissel- en klopboormachines. Klopboormachines zijn ook korter en stomper dan gewone boormachines.

Klopboormachines kunnen bevestigingsmiddelen met de klok mee of tegen de klok in draaien, zoals een gewone boormachine, en met hoge snelheden. Maar zodra de slagmoersleutel een bepaalde weerstand voelt op het bevestigingsmiddel, activeert hij automatisch een roterend slagaambeeld. Het aambeeld wordt “inslaan” genoemd, en sommige machines bieden tot 4000 inslagen per minuut (IPM)!

Elke slag stuwt de rotatie van het bit met extra koppel, waardoor het gereedschap langere en grotere bevestigingen kan aandrijven dan zonder het aambeeld.

Bovendien kan de snelheid van een slagmoersleutel misleidend zijn. Dit gereedschap draait niet in een constante, constante richting. Ze drijven het bit eerst een beetje naar voren voordat ze het snel naar achteren draaien. Het is handig om het te zien als twee stappen vooruit, één stap terug. Dit helpt voorkomen dat de punt van de aandrijfbit wegglijdt, wat leidt tot minder gestripte bevestigingen. Dit gaat zo snel dat het niet opvalt.

Draadloze slagschroevendraaiers kosten over het algemeen tussen de 100 en 200 dollar. Modellen met snoer zijn zeldzaam.

Hamerboor vs. Slagmoeraanzetter: Waarvoor worden ze gebruikt?

Zowel hamerboormachines als slagmoeraanzetters kunnen meerdere doelen dienen, maar ze blinken uit in specifieke toepassingen.

Gebruik van boormachines

Als je wel eens geprobeerd hebt een gat te boren in baksteen, tegels of beton, dan weet je hoe moeilijk dat kan zijn. Dit zijn situaties waarin een hamerboor onmisbaar kan zijn. Met de hamerfunctie geactiveerd slaat de boor de punt van de boor naar voren in het materiaal, waardoor een anders monotone klus snel geklaard wordt.

Enkele veel voorkomende toepassingen van boorhamers zijn:

 • Beginnen en boren van een gat op een gladde tegel of glazen achterwand.
 • Boren door kelderbeton om vakwerk te bevestigen.
 • Boren in betonnen treden om leuningen te bevestigen.
 • TV-muurbeugels, planken of foto’s ophangen aan bakstenen muren.
 • Gaten boren in de vloer van een garage om gereedschapstandaards permanent aan de grond te bevestigen.
 • Gaten boren voor het bevestigen van beugels voor mechanische systemen aan een betonnen bijkeukenvloer.

Opmerking: Voor het boren door gemetselde oppervlakken met een klopboormachine zijn speciale metselbits nodig.

Gebruik van klopboormachines

Bij slagschroevendraaiers gaat het erom zoveel mogelijk kracht in een klein gereedschap te stoppen. Ze zijn handig voor het aandrijven van kleinere bevestigingen met hoge snelheid, en ook voor het aandrijven van langere bevestigingen zonder sleutels of moffen te hoeven gebruiken.

Gebruikelijke toepassingen van slagmoeraanzetters zijn:

 • Het aandrijven van kleinere schroeven in dicht of dik hout. (Ze zouden dun hout splijten.)
 • Het snel aandrijven van langere, zware schroeven, zoals bij het ophangen van kasten of andere zware voorwerpen.
 • Vastzetten van een dekrand met bouten.
 • Schroeven in krappe ruimtes, zoals tussen balken of staanders, of in kasten.

Hamerboor vs. Klopboormachine: Belangrijkste verschillen

Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen hamerboren en slagschroevendraaiers:

 • Klopboormachines moeten slagbits met zeskantschacht gebruiken, terwijl hamerboormachines alle bits accepteren.
 • Slagboormachines zijn doorgaans veel kleiner, korter en lichter dan hamerboormachines, waardoor ze beter bruikbaar zijn op krappe plaatsen of in lastige ruimtes.
 • Hamerboren hebben vaak snelheids- en koppelinstellingen, terwijl slagboormachines drukgevoelige trekkers hebben om de snelheid te regelen.
 • Gebruikers kunnen kiezen wanneer ze de hamerstand op een hamerboor gebruiken, maar slagmoeraanzetters activeren hun slagambeeld automatisch.
 • Klopboormachines houden beter contact met het bevestigingsmateriaal dan een klopboormachine, zelfs als de hamerstand is uitgeschakeld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *