6 eenvoudige manieren om beter geluid uit je AirPods te krijgen

Geheime EQ-instellingen, betere draadloze overdracht en meer

Apple’s AirPods zijn de dominante kracht in hoofdtelefoons sinds ze in 2016 voor het eerst op het toneel verschenen. Ze zijn massaal populair, ze namen de toenmalige niche technologie van echt draadloze oordopjes en maakten die bijna van de ene op de andere dag tot de norm, en er zijn nu vier verschillende versies beschikbaar, voor verschillende behoeften.

Je hebt de gewone AirPods (2e generatie), die de meest betaalbare optie zijn en hetzelfde ontwerp hebben als de originelen – en je hebt de AirPods (3e generatie), die veel lijken op de 2e generatie, maar met een betere geluidskwaliteit en Spatial Audio ondersteuning.

De AirPods Pro voegen ANC en nog beter geluid toe, en behoren nog steeds tot de beste ruisonderdrukkende oordopjes. En je hebt de AirPods Max, die de eerste over-ear AirPods waren (en zijn), en een van de beste draadloze hoofdtelefoons op het gebied van geluidskwaliteit.

Welke je ook gekocht hebt, je realiseert je misschien niet hoeveel kleine verborgen trucjes er zijn voor AirPods, waarvan vele kunnen helpen het geluid voor jou te verbeteren. Hier overlopen we zes belangrijke die je AirPods kunnen helpen even fris en opwindend aan te voelen als op de dag dat je ze kocht.

1. Schakel over op Apple Music of Tidal voor AAC-muziek

We weten allemaal dat AirPods Bluetooth gebruiken om draadloos muziek van je telefoon te ontvangen. Wat je misschien niet weet is dat de manier waarop de AirPods Bluetooth gebruiken betekent dat verschillende soorten muziekbestanden op verschillende manieren worden behandeld, en dit kan de geluidskwaliteit beïnvloeden.

Voor de beste resultaten van AirPods wil je dat je muziek in het AAC-bestandsformaat staat, en dit wordt gebruikt door veel streamingdiensten, waaronder Apple Music en Tidal, maar ook YouTube Music Premium. Spotify gebruikt alleen AAC op de desktop – in de apps is het een ander bestandstype dat Ogg Vorbis heet. Deezer gebruikt MP3.

De reden dat je AAC muziek wilt is omdat AirPods deze bestanden via Bluetooth kunnen streamen zonder conversie – wat je hoort is wat je telefoon heeft gedownload. Andere muziekbestandstypen moeten bij het afspelen live geconverteerd worden om over Bluetooth gestreamd te kunnen worden (in een formaat dat SBC heet), en dit proces betekent dat de reeds gecomprimeerde muziekbestanden opnieuw digitaal gehakt en gecomprimeerd worden, waardoor de randen van het detail vaak afgeschuurd worden.

Als je in AAC luistert, is de kans groter dat je de kleine details behoudt die muziek echte persoonlijkheid geven.

2. Vind de geheime EQ opties

In tegenstelling tot zoiets als de Sony LinkBuds S, hebben AirPods geen bedieningsapp waar je hun algemene EQ-instellingen kunt veranderen om het geluid op jou af te stemmen. Het beste wat je kunt doen is naar de instellingen voor Apple Music gaan (of welke muziek-app je ook gebruikt) en in plaats daarvan de EQ van de app aanpassen, hoewel dit vervelend genoeg die instellingen behoudt, zelfs als je overschakelt naar een andere hoofdtelefoon, of een Bluetooth-luidspreker.

Maar het zit zo: we hebben net tegen je gelogen. Er is een geheime EQ optie! Zoals zoveel van de best bewaarde geheimen van de iPhone, zit die verborgen in Instellingen > Toegankelijkheid. Hier ga je naar ‘Audio/Visueel’ en vervolgens naar ‘Hoofdtelefoonaccommodaties’. Hier zijn enkele voorinstellingen die je kunt gebruiken: ‘Balanced Tone’ is de normale instelling, ‘Vocal Range’ versterkt het middengebied en vermindert de basimpact enigszins, terwijl ‘Brightness’ voorrang geeft aan hoge tonen en de bas verder afvlakt.

Je kunt zelfs een ‘Aangepaste audio-instelling’ doen, die geluiden afspeelt en je vragen stelt om een voor jou afgestemd gehoorprofiel te maken, dat erop gericht is je te helpen meer details in liedjes te horen, en de stemmen van mensen duidelijker te horen tijdens gesprekken.

3. Schakel ruisonderdrukking uit

Dit is er een voor AirPods Pro en AirPods Max gebruikers, maar als je ergens bent waar actieve ruisonderdrukking niet ingeschakeld hoeft te zijn, zet het dan uit! Het kleurt het geluid, dus als je het niet nodig hebt, krijg je nauwkeuriger geluid door het uit te zetten.

En we bedoelen niet dat je naar de transparantiemodus moet schakelen om helder te zijn, want dat past ook veel extra bewerking toe. Ga gewoon au naturel.

Je kunt dit gemakkelijk doen in Control Center. Veeg naar beneden vanaf de rechterbovenhoek van je iPhone als je er een hebt met Face ID, of veeg omhoog vanaf de onderkant als je er een hebt met een Home-knop. Tik en houd de volumeschuifknop ingedrukt, tik dan op ‘Geluidsbeheersing’ en kies ‘Uit’.

4. Schakel Spatial Audio uit… of zet het misschien aan

Deze geldt voor AirPods 3rd Gen, AirPods Pro en AirPods Max, die allemaal de functie Spatial Audio ondersteunen. En eerst een voorbehoud: wij vinden dat je Spatial Audio altijd aan moet laten staan als je films kijkt, want het is geweldig. Maar bij muziek is het wat omstredener.

Vorig jaar voegde Apple Music Dolby Atmos muzieknummers toe, die je in 3D Spatial Audio kunt horen. Maar iets wat je moet weten over deze Atmos tracks is dat ze effectief geremasterd zijn, wat betekent dat ze vaak niet helemaal hetzelfde klinken als je je herinnert van de originelen. En als een track Spatial Audio is, is hij meestal stiller dan gewone tracks, en verandert de algemene geluidsweergave een beetje.

In een afspeellijst kan dit behoorlijk vreemd zijn, want plotseling zal een track stiller en in 3D zijn, en daarna weer luid. Je kunt deze inconsistentie echter op twee manieren verhelpen:

  1. Schakel Dolby Atmos muziek helemaal uit. Ga naar Instellingen > Muziek, en scroll naar beneden naar ‘Dolby Atmos’. Verander het van ‘Automatisch’ in ‘Uit’. Nu krijg je alleen de klassieke versies van nummers.
  2. Je kunt alles laten klinken alsof het Spatial Audio is, als het geen Dolby Atmos track is, met behulp van speciale bewerking. Open Control Center op je iPhone door van rechtsboven (als je Face ID hebt) of van onderen (als je een Home-knop hebt) te vegen, tik op de volumeregelaar en houd die vast, tik dan op ‘Spatialize Stereo’. Als je het aan wilt hebben, tik dan op ‘Vast’ (we raden de optie ‘Head Tracked’ niet aan; die is vervelend voor muziek). Dit betekent dat alles consistenter klinkt als een Dolby Atmos track, zelfs als dat niet zo is.

Nu hebben we hierboven vermeld dat Spatial Audio op je AirPods een iets ander geluid heeft dan gewone tracks, dus of je denkt dat het aan of uit hebben telt als de verbetering van de audiokwaliteit is aan jou. Wij vinden het goed – het voegt wat meer uitgestrektheid toe aan tracks, en wat extra helderheid in het middengebied. Maar het is minder nauwkeurig, zonder twijfel, dus misschien wil je liever puur blijven.

5. Controleer de pasvorm van AirPods Pro

AirPods Pro zijn de enige AirPods met in-ear tips, en het is belangrijk dat ze voor jou goed passen, want als ze te groot of te klein zijn, krijg je niet de beste afdichting. Een goede afdichting zorgt ervoor dat geluid van buitenaf niet naar binnen lekt, zodat je niet alleen de beste ruisonderdrukking krijgt, maar ook dat je je muziek zo duidelijk en onbewolkt mogelijk hoort.

Je kunt op elk moment een test uitvoeren om de pasvorm van je AirPods Pro te controleren. Ga naar Instellingen > Bluetooth terwijl ze in je oren zitten, zoek ze op in je lijst met apparaten en tik op het ‘i’-pictogram aan de rechterkant. Kies nu voor ‘Ear Tip Fit Test’.

Het duurt maar een paar seconden, en je AirPods laten een kort geluid horen. Het gebruikt een microfoon die in je oor is gericht om naar zijn eigen geluid te luisteren, en detecteert op basis daarvan of de afdichting goed is. Je krijgt dan een duim omhoog, of er wordt een verandering voorgesteld – of je past aan hoe de AirPods in je oren zitten, of je gebruikt een ander dopje.

En als je moeite hebt met de meegeleverde AirPods Pro-tips, vergeet dan niet dat er bedrijven zijn die traagschuimtips maken voor AirPods Pro, die een enorme geluidsblokkerende upgrade kunnen opgeven.

6. Gebruik Conversation Boost voor een betere microfoonkwaliteit

Nu is dit een audio-upgrade voor andere mensen in plaats van voor jezelf, maar wat is er mis met gul zijn, hè? Er is een verborgen functie voor AirPods genaamd Conversation Boost, die ongelooflijk veel doet om je stem sterker op te pikken en achtergrondgeluiden weg te snijden.

We hebben er hier al een aparte gids over geschreven, maar om hem te vinden moet je naar Instellingen > Toegankelijkheid > Audio/Visueel > Koptelefoonaanpassingen > Transparantiemodus. Schakel nu de optie Conversation Boost in die je daar ziet – je vrienden en familie zullen je er dankbaar voor zijn!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *